ATU | Fokus: Cyber Security – beskyt dit digitale liv (online)

Cyber security
11/4 2023 kl. 17-20 (online)
19/4 2023 kl. 17-20 (online)
25/4 2023 kl. 17-20 (online)
ATU | Fokus: Cyber Security - beskyt dit digitale liv giver dig et indblik i, hvad cyberangreb er, og hvordan hackere arbejder. Og så får du en forståelse af, hvordan man kan beskytte sig mod hackere og undgå (eller i alt fald reducere risikoen for) at blive deres næste offer.

Cybersikkerhed er kommet højt på dagsordenen. Det skyldes ikke bare den stigende mængde af angreb, men også at det er blevet tydeligt for alle, hvad cyberangreb kan betyde: Energisystemer og hospitaler kan blive lammet, valg kan blive påvirket, og både borgere og virksomheder kan blive udsat for tyveri og afpresning.

Forløbet tager udgangspunkt i hverdagen for borgere og virksomheder. Du får et indblik i, hvad cyberangreb er, og hvordan hackere arbejder, men mindst lige så vigtigt får du en forståelse af, hvordan man kan beskytte sig og undgå (eller i alt fald reducere risikoen for) at blive det næste offer.

ATU | Fokus: Cyber Security – beskyt dit digitale liv består af tre online workshops, der afholdes 11/4, 19/4 og 25/4 2023.

Når du tilmelder, er du automatisk tilmeldt alle tre workshops.

Første workshop: Netværksscanning og overvågning.

Først undersøger vi, hvordan et netværk fungerer, og vi bruger den viden til at se, hvordan trafik på et netværk kan overvåges – og hvordan man kan undgå at bliver overvåget. Vi kigger også på scanning, som er en aktiv måde at kortlægge netværk på, finde ud af hvilke enheder, der findes og især at finde enheder med sikkerhedshuller, der skal lukkes.

Vi afslutter med en lille session om de juridiske perspektiver ved overvågning og scanning, herunder hvornår man risikerer at bliver dømt for hacking.

Anden workshop: Trådløs sikkerhed.

Den anden workshop tager udgangspunkt i hverdagen for borgere og virksomheder. Du får et indblik i, hvad cyberangreb er, og hvordan hackere arbejder, men mindst lige så vigtigt får du en forståelse for, hvordan man kan beskytte sig og undgå (eller i alt fald reducere risikoen for) at blive det næste offer.

I første del kiggede vi på netværksovervågning generelt. I denne del går vi mere i dybden med trådløs sikkerhed. Hvor let er det at overvåge åbne trådløse netværk? Hvad hvis der er anvendt forskellige typer kryptering – er det så sikkert? Eller måske ikke alligevel? Ud over overvågningen kommer vi også igennem de vigtigste teknikker, der bruges til at snyde med åbne netværk, fx gennem opsætning af falske wifi.

Tredje workshop: Kan jeg stole på den her hjemmeside?

I den sidste workshop vender vi blikket mod hjemmesider og de mest almindelige sårbarheder, der gør, at angribere alt for ofte lykkes med at få adgang til data, de ikke bør have adgang til – fx dine data. Der kræves ingen tekniske forudsætninger, men når vi er færdige, ved du, hvad SQL injections, Cross-site scripting og cross-site request forgery er, og du forstår, hvordan man kan sikre sine hjemmesider mod sådanne angreb. Du får også mulighed for at prøve dine egne hackerevner på en masse usikre websites i vores lukkede virtuelle hackermiljø.

Undervisere:
Kurset afholdes af Jens Myrup Pedersen, der er professor på Aalborg Universitet. Han forsker i cybersikkerhed med særligt fokus på netværkstrafik, og deltager bl.a. i et forskningsprojekt der handler om at bruge maskinlæring til at identificere skadelige hjemmesider og domæner. Han arbejder også med at udvikle virtuelle miljøer, der bl.a. bruges til at studere, hvordan malware opfører sig. 

Made by Hjemmesider.dK